Bursaspor Takım Analizi

BURSASPOR TAKIM ANALİZİ

Türk futbolunun en iyi altyapılarından birine sahip Bursaspor, 2010 yılında Süper Lig şampiyonu olarak herkesi şaşırtmayı başarmıştı. Bu şampiyonluktan sonra kulüp Türkiye’de 5.büyük olabilme şansına sahipken yöneticiler süreci o kadar kötü yönetti ki kulüp finansal olarak çöküş yaşadı ve günümüzde TFF 2.Liginde mücadele ediyor. Peki Bursaspor nasıl bu hale geldi?

 

Her şey 2007 yılında Bursaspor’a yeniden başkan olan İbrahim Yazıcı ile başladı. İbrahim Yazıcı kulübü mali olarak dengeye oturttuğu gibi onun döneminde kulüp ligde şampiyonluk dahi görmüştü. Fakat 2013’de ani bir kalp krizi ile hayatını kaybeden İbrahim Yazıcı sonrası Bursaspor, dönüşü olmayan bir yola girdi.

Körüstan’ın yeni başkan olmasıyla beraber Bursaspor, dönemin yıldız isimlerini kadroya katarak takımın maliyetini arttırdı. Menajerlere ve oyunculara verilen yüksek maaşlar ve komisyonların artması kulübü finansal olarak zora soktu. 

Aynı dönem takımın ligi 8.sırada bitirmesiyle Körüstan üzerindeki baskılar arttı. Yüksek finansal maliyetler sonuç getirmemiş, kulübün parası tabiri caizse çöp edilmişti. Baskılara dayanamayan Körüstan ise istifa etti.

Recep Bölükbaşı’nın başkan olmasıyla beraber kulüpte mali açıdan hiçbir şey değişmemiş, Bölükbaşı’da önceki başkan gibi kulübü mali yükün altına sokmuştu. Fernandao’nun 22 gol atmasına rağmen kulüp ligi ancak 6. bitirebildi.

Bölükbaşı döneminde ortaya çıkan acı gerçek ise önceki yönetimin kulübü idare edebilmek için 30 milyon TL kredi çekmiş olmasıydı. Bölükbaşı bu mali rezaleti sonlandırmak yerine ise 24 milyon TL daha kredi çekmişti. Ödenemeyen maaşlar, komisyonlar vb. derken kulübün toplam borcu 90 Milyon TL olarak açıklanmıştı. Bu para o dönem için 40 milyon euro demekti. Üstelik kulübün yıllık geliri 45 milyon TL civarındaydı. Bu da demek oluyordu ki Bursaspor her sene 45 Milyon TL zarar edecekti.Bu korkunç borç batağı Bursaspor’un yokuş aşağı düşüşünü hızlandırmıştı.

FFP’nin uygulamaya girmesiyle Bursaspor 2014 yılında mali durumu nedeniyle UEFA’dan 1 yıl Avrupa kupalarından men cezasıyla karşı karşıya kaldı. Bölükbaşı suçu eski yönetime attı.

2015-16 sezonuna başlayan Bursaspor tam 19 transfer yaptı. Bu oyuncuların tümü maliyetli ve geleceğe yatırım değil, tam katkı vermeleri için gelmişti. Buna rağmen ligi 11.sırada bitiren Bursaspor’un mali durumu daha da sıkıntıya girmişti. Kulüp Bakambu,Ozan Tufan,Enes Ünal gibi oyuncularından çıkarak kasasına 23 milyon euro koysa da borçları kapatmayı başaramadı.

Bu dönemde Bursaspor yönetimi kulübün 2019’a kadar olan uzun vadeli borçlarının toplam 270 milyon TL olduğunu açıkladı.

 

Bütün bunlar olurken Bursaspor siyasetin kıskacına girmişti. Bursa Büyükşehir Belediyesi kendi reklamını yapmak için Bursaspor’un stadını yenilemiş, stadın açılışı bir miting edasında geçmişti.

 

Ali AY’ın başkan seçilmesiyle beraber insanlar kulübe yeni bir vizyonun geleceğini düşünmüştü zira Ay, başkanlık koltuğuna otururken altyapı, şeffaflık gibi maddelerin altını çizmişti.

 

Ay borçları yapılandırmak için siyasi isimlerle görüştü. Yakın zamanda bu borçların kapanamayacağını anlayan yönetim, çözümü maaşları düşürmekte buldu. Yönetim altyapıya yatırım yaptı ve maaşları 1.5m euro seviyesinden 800 bin euro seviyesine çekmeyi planladı. Fakat altyapıya katılan oyuncular beklenen seviyede çıkmadı. Altyapıdan A takıma geçen oyuncularında kalitesi burası için yeterli değildi. Takım ligi küme hattının hemen üstünde tamamladı.

Bir sonraki sezon hiçbir şey değişmedi, takım ligi 13. sırada bitirdi. Ali AY borçların 90 milyona düşürüldüğünü açıklasa da, borçlar ödenmemiş, ertelenmişti. Buna rağmen AY yeniden başkan seçildi. Her şeyin berbat gittiği sezonda Bursaspor, küme düştü.

 

Ali AY yönetiminde yöneticiler kulübe verdiği borçları döviz cinsinden vermiş, bu sayede borçlar her zaman yükselmeye devam etmişti. En sonunda Ali Ay dönemi de sona erdi.

 

Bundan sonrası serbest düşüş, gelen başkanlar, oyuncular, teknik adamlar… Herkes suçu bir öncekine atıyordu. Fakat bilinen bir şey varsa o da kulübün her geçen gün borcunun arttığıydı.

Kulübün borcu 2022 yılında 1 milyar TL’ye ulaştı. Aynı sezon kulüp tekrardan küme düşerek 2.lige geriledi.

 

Bursaspor birçok zor kariyer seven oyuncu için halihazırda çok güzel bir öneri. Kulübün yüksek borcu, altyapısı, eski başarıları derken zoru seven her teknik adam için paha biçilemez güzellikte duruyor. Eskisi kadar olmasa da Bursaspor hala güzel bir altyapıya sahip. Oyunda tabii ki amacımız Bursaspor’u eski şaşalı günlerine kavuşturmak olacak. Bunu ise altyapıdan gelen oyuncular, wonderkidler ve scout transferleri ile düşük maliyetli fakat ileride paraya dönüştürebileceğimiz oyuncularla yapıp kulübün mali durumunu düzeltmeliyiz. Herkese keyifli kariyerler!

Twitter hesabımızı buradan takip edebilirsiniz.

15M ile kurabileceğiniz en iyi 11 yazısına buradan ulaşabilirsiniz.